kinder uitvaart bollenstreek

Waarom kiezen voor begraven of cremeren?

Een van de eerste vragen die aan bod komen bij het regelen van een uitvaart is: Wordt het een begrafenis of een crematie? Bijna iedereen heeft hier wel eens over nagedacht. Een enkele keer komt het voor dat deze vraag moeilijk te beantwoorden is door degenen die achterblijven en de beslissingen moeten nemen.

Begrafenis?

Er zijn een aantal overwegingen waarom men kiest voor een begrafenis. Allereerst speelt de geloofsovertuiging een belangrijke rol. Begraven is daarnaast doorgaans een mooier ritueel, omdat u tot het laatste moment bij de overledene kunt zijn.

Veel mensen kiezen voor een begrafenis, omdat er dan voor langere tijd een tastbare gedenkplek is. Het gevoel dat het lichaam van de overledene nog ergens is, kan de nabestaanden troost bieden. Vaak wordt gekozen voor een plek waar een of meer familieleden begraven liggen, of specifiek voor de sfeer van een bepaalde begraafplaats. Elke begrafenis is uniek.

Crematie?

Steeds meer mensen kiezen voor een crematie. Ongeveer100 jaar geleden vond in Nederland de eerste crematie plaatst. Op dit moment kiest iets meer dan de helft van de Nederlanders voor cremeren. Maar waarom kiezen mensen voor een crematie? Wij merken bij DZ – Uitvaartverzorging dat er steeds vaker de keuze gemaakt wordt om financiële redenen. Daarnaast wil men nabestaanden niet opzadelen met het onderhoud van het graf.

Wat wij voor u kunnen betekenen bij cremeren of begraven? Wij kunnen u adviseren en inlichten over alle mogelijkheden. Meer hierover vindt u op de pagina Crematie of Begrafenis.