Medeleven betuigen

Medeleven betuigen

Door nabestaanden te condoleren, laat u weten dat u mee leeft. Toch is condoleren voor velen een moeilijk iets. We maken ons zorgen of we wel de juiste woorden kunnen vinden en hoe we ons medeleven het beste kunnen tonen. U hoeft zich daar geen zorgen over te maken, want het maakt niet uit hoe u uw medeleven uit. Het wordt gewaardeerd dat u uw medeleven uit. En dat hoeft ook niet met een lang emotioneel verhaal, al kunt u de woorden niet vinden, een “heel veel sterkte met dit enorme verlies”, volstaat.

Persoonlijk condoleren

Als de overledene dichtbij staat is persoonlijk condoleren een pre. Dat kan afhankelijk van wat de relatie is in persoonlijke kring of bij het condoleancebezoek en de uitvaart.

Schriftelijk condoleren

Wanneer een overledene iets verder van u afstaat kan condoleren vol staan met een schriftelijke condoleance. Schrijf iets persoonlijks in de kaart.

Niet tijdgebonden

Het komt weleens voor dat u pas hoort dat iemand is overleden en dat het alweer enkele weken of maanden geleden is, dat degene is komen te ontvallen. Dat betekent overigens niet dat u in zo’n geval te laat bent met condoleren. Een handgeschreven kaart biedt altijd troost aan nabestaanden.

Een ritueelbegeleider maakt een uitvaart persoonlijker

Een ritueelbegeleider maakt een uitvaart persoonlijker

Een ritueelbegeleider wordt steeds vaker ingezet bij uitvaarten. Dankzij een ritueel begeleider wordt een uitvaart stukken persoonlijker. Deze is namelijk verantwoordelijk voor de inhoudelijke kant van een afscheid.

Rituelen die tijdens een uitvaart kunnen plaatsvinden zijn: voorlezen van een gedicht, het aansteken van kaarsen en iets vertellen over de overledene, de genodigden een tekstje of bloem bij de kist laten neer leggen en zo zijn er nog tal van rituelen.

Een ritueel uitvoeren kost tijd. Een ritueel begeleider denkt met u mee en adviseert wat mogelijk is of hoe een ritueel het beste uitgevoerd kan worden. Ritueel begeleiders houden nauw contact met uitvaartbegeleiders. De professionals vullen elkaar aan. Veel nabestaanden ervaren het als bijzonder waardevol en prettig om een ritueel begeleider in te schakelen voor de ceremonie.

Duurzaam: de digitale rouwkaart

Duurzaam: de digitale rouwkaart

Sinds we duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, rukt de digitale rouwkaart op.

De papieren rouwkaarten hebben sowieso een enorme berg papier tot gevolg. Want, zeker niet iedereen bewaart de kaarten…

Het maken van een digitale rouwkaart kunt u uiteraard uit laten besteden. Ook zijn er programma’s online waarop een dergelijke kaart gemaakt/ ontworpen kan worden. In principe hoeft een digitale kaart niet zo veel van een originele papieren rouwkaart te verschillen.

Het bevat persoonlijke tekst, eventueel een Bijbelse tekst of gedicht, illustratie en of foto. Wie creatief is, kan bovendien een achtergrondmuziekje aan de digitale rouwkaart toe (laten) voegen. Tegenwoordig duiken er ook videoboodschappen, die als rouwkaart of mededeling van een overlijden dienen, op. Kortom er is qua technologie zeer veel mogelijk anno 2022 en dit alles is een stuk beter voor het milieu. Het versturen van de digitale rouwkaart gaat per mail, per whatsapp of via facebook.

Digitale Erfenis

Digitale Erfenis

Tijdens ons leven surfen we wat af, op het digitale web. We Whatsappen, Facebooken, hebben een LinkedIn en sommigen doen ook aan Instagram. Daarbij hebben we inlognamen en wachtwoorden voor allerlei instanties.

Nadenken wat er met ons online leven gebeurt, na overlijden, zit eigenlijk niet in ons systeem. Echter is het voor nabestaanden wel fijner als er wel over dit soort zaken is nagedacht, want online gegevens verwijderen, is een lastige en tijdrovende klus.

Wanneer u niets regelt, blijft uw online leven, na overlijden, altijd bestaan.

Digitale Kluis

Ons advies is: maak een document met daarin uw inlognamen en wachtwoorden. Deze kunt u veilig bewaren bij Digizeker www.digizeker.nl Dit gaat heel makkelijk en is perfect om al uw gegevens te ordenen en u bepaalt zelf met wie u de informatie wilt delen.

Via de notaris kunt u bovendien een online executeur benoemen. De executeur krijgt toegang tot uw digitale kluis waarin al uw gegevens in staan, zoals pincodes en inlogcodes.

Muziek tijdens de uitvaart – Verzamel uw favoriete nummers bij leven

Muziek tijdens de uitvaart – Verzamel uw favoriete nummers bij leven

Muziek ontroert

Muziek verbindt

Muziek houdt herinneringen levend

Muziek is allesomvattend

Allemaal kennen we een aantal nummers waar we geen genoeg van kunnen krijgen, of die ons enorm raken en zelfs kippenvel bezorgen. Liedjes of muziek stukken waarvan we soms hardop zeggen: “deze zou mooi zijn op mijn uitvaart.” Maar doen we er daarna ook iets mee?

Heeft u er ooit werkelijk bij stil gestaan in welke vorm u muziek op uw uitvaart zou willen? En zo ja, is er een lijst die u ergens heeft opgeslagen of laat u dit aan anderen over. Het is goed om hier bij leven over na te denken. Maak een document met daarin uw wensen over uw muziekkeuze.

Het liedje ‘We’ll meet again van’ van Vera Lynn is er een die op veel uitvaarten ten gehore wordt gebracht, net zoals ‘Rollercoaster’ van Danny Vera. We adviseren eenieder om zijn of haar uitvaartwensen met betrekking tot muziek in ieder geval in een document te noteren.

Boek ‘Mijn Rouwreis’

Boek ‘Mijn Rouwreis’

Inzicht leidt tot uitzicht

Wanneer iemand die je kent of liefhebt (plotseling) komt te overlijden of plotseling ontvalt, is dat een bittere pil. Rouwen is pijnlijk. En kent verschillende fases. Het ene moment kunt u denken dat u er wel mee om kunt gaan, om op een ander moment weer in huilen uit te barsten.

Het verlies accepteren is niet iets wat we een, twee, drie voor elkaar kunnen krijgen. Daar moet tijd overheen gaan en soms is het ook fijn om wat hulp of houvast te hebben. Wat nu heel fijn is, is dat er een mooi boek is uitgebracht. Het boek heet ‘Mijn Rouwreis’.

Dit boek helpt om het rouwen aan te kunnen. U kunt hier allerlei herinneringen in opschrijven en er staan ook veel praktische tips in. Van uw afschrijven, werkt helend.

Het helpt bovendien om uw emoties te begrijpen en op een goede manier te uiten. Het geeft inzicht in de manier waarop u op het verlies reageert. De teksten van het boek zijn bovendien ook opgenomen als video. Deze kunnen met een QR-code geopend worden.

Blijvende herinneringen aan een afscheid: uitvaartvideo

Blijvende herinneringen aan een afscheid: uitvaartvideo

Wanneer we een dierbare verliezen, staat ons hele leven op zijn kop. We zijn verdrietig en dienen tegelijkertijd van alles te regelen voor de uitvaart. Het afscheid is eenmalig. Een begrafenis of crematie verloopt in praktijk zo snel dat degenen die erbij waren achteraf niet eens meer weten wat er allemaal voorbij is gekomen.

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een begrafenis of crematie te laten filmen. Dat is begrijpelijk en van toegevoegde waarde, want zo’n afscheid kunnen we nooit meer over doen. Het kan daarom heel fijn zijn om de uitvaart vast te laten leggen op video. Later kan de dag dan op een door u gekozen moment worden teruggekeken. Dit is goed voor de verwerking en bovendien een unieke en blijvende herinnering.

Een uitvaartfilm is bovendien waardevol voor mensen die niet bij het afscheid aanwezig kunnen zijn. Met een uitvaartvideograaf worden vooraf de wensen besproken. Tijdens het afscheid stelt deze zich discreet op en zorgt diegene ervoor dat alles prachtig wordt vastgelegd. Zo kunt u dit belangrijke afscheid opnieuw op elk gewenst moment herbeleven.

Exclusieve uitvaarten in opkomst

Wanneer we over de dood praten, heeft dat altijd iets droevigs.  Toch blijkt er een heuse verandering gaande.  Zo blijken veel mensen het belangrijk te vinden dat het leven wordt gevierd… ook na het overlijden. Dit in de vorm van een exclusieve uitvaart.

 

In plaats van een ingetogen en sober afscheid wordt er groots en uitbundig uitgepakt. De locatie is bijzonder zoals ergens op een landgoed of in een mooi natuurgebied, of soms ook in een chic hotel, inclusief overnachting.

 

Wordt gekozen voor hoogstaande catering met champagne sushi en gebakjes. De dienst is geen droevige middag, maar een samenzijn waarbij nabestaanden mooie anekdotes ophalen. Soms zijn er filmopnames van de hoogtepunten van de overledene. Daar kijkt men samen naar en het komt ook steeds vaker voor dat er wordt gedanst op livemuziek. Het klinkt wellicht wat vreemd, maar deze ontwikkeling is serieus gaande.

 

De gedachte achter dit soort uitvaarten is dat degene die is komen te overlijden, zijn of haar nabestaanden wil aten zien dat je het leven moet vieren. Elke dag weer. Carpe diem…

50 mensen bij een uitvaart

Nog altijd is ons land in de ban van het Coronavirus. Veel mensen zijn Corona-moe en willen plannen maken, mensen ontmoeten, ouderwets winkelen en zonder mondkapje leven, maar helaas gaat dat nog niet. We naderen licht aan het einde van de donkere tunnel, maar moeten nog steeds volhouden.

Om ons heen horen we ook nog dat mensen (oudere of mensen die een onderliggende aandoening hadden, aan het virus zijn overleden). Het wordt gelukkig wel minder, maar we bevinden ons helaas nog niet in de Safe Zone.

50 personen

Door het coronavirus gelden nog steeds speciale regels bij uitvaarten. Zo mogen er maximaal 50 personen fysiek bij een afscheid aanwezig zijn.

Uitvaart op afstand

Wanneer er meer belangstellenden voor een uitvaart zijn dan is toegestaan, is het mogelijk om anderen op aftand de uitvaart via een livestream te laten volgen. Het afscheid wordt is dan live te zien, maar dan vanaf thuis. Hoe dit alles in zijn werk gaat, kunnen wij u uiteraard vertellen en bij assisteren.

*Personeel van de uitvaartonderneming, geestelijke medewerkers, kinderen t/m 12 jaar en medewerkers van de begraafplaats of het crematorium tellen niet mee voor het maximaal aantal aanwezigen.

Natuurlijk moet er ook nog altijd 1,5 meter afstand worden gehouden, moeten uitvaartlocaties desinfecterende middelen hebben staan, krijgen de bezoekers een vaste zitplaats, laten de aanwezigen contactgegevens achter en wordt men bij binnenkomst gecheckt qua gezondheid.

Digitale Nazorg

Als iemand is overleden, blijven er zowel tastbare als niet tastbare spullen over. Nabestaanden verdelen de tastbare items onder elkaar, maar hoe gaat met de digitale erfenis? Onze samenleving is gebaat bij digitale voorzorg bij leven én digitale nazorg na overlijden plus de juiste ondersteuning daarin.

Hierbij doelen we op alle foto’s, video’s, berichtjes op WhatsApp, Facebook, LinkedIn, Instagram en mogelijk nog meer sociale kanalen. We staan er wellicht niet bij stil, maar wat gebeurt er met de digitale erfenis wanneer we er niet meer zijn. Of wat zouden we willen wat daar mee zou gebeuren…. Eigenlijk staat bijna niemand daarbij stil. Digitale voor- en nazorg is eigenlijk iets waar we allemaal over na zouden moeten denken.

Er zijn tegenwoordig meerdere bedrijven die gespecialiseerd zijn in de digitale nazorg. Een ervan is www.digitalfuneralprofessionals.com Zij kunnen uw wensen over uw digitale nalatenschap regelen. Zo wordt er in samenspraak een digital life planning gemaakt waarin u aan kan geven welke nabestaanden later toegang krijgen tot uw data en accounts.