Natuurbegraven wel of niet duurzaam?

Natuurbegraven. Het klinkt heel idyllisch. Na je laatste adem te hebben uitgeblazen, eindigen in de natuur en daar één worden met de omgeving. Het spreekt veel natuurliefhebbers aan. Er zijn in Nederland ook al enkele natuurbegraafplaatsen. Dat zijn speciale locaties met bossen en/ of heide.

De meningen over natuurbegraven zijn verdeeld. Sommigen noemen het duurzaam, anderen beweren dat het niet goed is voor de natuur. Wie zich op deze manier laat begraven dient te worden gekleed in biologisch afbreekbare kleding en dito kist, urn of mand. Volgens scheikundigen is het minder milieuvriendelijk dan we denken, omdat stoffelijke overschotten van nature chemische stoffen en soms ook gebitsprotheses, pacemakers en resten van medicijnen bevatten. Volgens tegenstanders is de natuur niet gebaat bij natuurgraven. Andere deskundigen beweren dat het allemaal wel mee valt qua hoe slecht deze manier van graven voor het milieu is.

Het natuurbegraven kent een aantal voordelen. Het is onderhoudsvriendelijk. Nabestaanden hoeven het graf dus niet te verzorgen. Een ander voordeel wat ook veel mensen als muziek in de oren klinkt, is dat het eeuwige grafrust (let op géén garantie hierop) belooft en ook de kosten blijken laag. Hier is waarschijnlijk het laatste woord nog niet over gezegd en geschreven. Bij nieuwe ontwikkelingen houden wij u uiteraard op de hoogte.