Hoe gaat u om met rouwverwerking op het werk?
Alle mensen zijn anders.
Alle mensen rouwen anders.
De een knapt op door te gaan werken, een ander heeft meer tijd nodig.
Toch komt er een moment waarop u, wanneer u een dierbare verloren bent, weer aan het werk wilt gaan. Dat betekent overigens niet dat u gelijk weer fulltime aan bak moet/kunt gaan. Soms is het verstandig om eerst een paar keer per week een paar uur te gaan werken. Dit kunt u vervolgens langzaam opbouwen. Ga hierover in overleg met uw werkgever. Communicatie is een belangrijke tool voor beide partijen.
Van tevoren weet u niet hoe u stemming zal zijn, hou er rekening mee dat u soms nog overmand kunt worden door emoties. Daar hoeft u zich niet voor te schamen. Er zullen collega’s zijn die u steunen, maar er zullen ook zijn die geen idee hebben hoe ze met u om moeten gaan. Stel u daaropin en koester geen verwachtingen. Medeleven is fijn om te krijgen, maar niet iedereen is uitgerust met empathische gevoelens. Het zou zonde zijn wanneer u zich nog rotter gaat voelen door de (niet opzettelijk getoonde) botte/lompe houding van anderen. Hou in gedachten dat het ook voor anderen moeilijk is om u verdrietig te zien.
Veel bedrijven werken met een rouwprotocol. Check of dat ook voor uw situatie geldt. Dit is een handleiding voor werknemers en werkgevers waarin men leert hoe te handelen wanneer een collega krijgt te maken met een persoonlijk verlies en hoe er wordt omgegaan met rouwverlof.
Tot slot, voor rouwen bestaat geen tijdslimiet, elk mens is anders. Sterkte.