Etiquette rondom de uitvaart

Vroeger waren de regels rondom een uitvaart zeer duidelijk. Tegenwoordig wordt er steeds vaker van afgeweken. Echter betekent dat niet dat er helemaal geen richtlijnen zijn. We vertellen u er graag meer over.

Heeft u een rouwkaart ontvangen dan reageert u hierop met een handgeschreven kaartje of briefje. Deze verstuurt u per post, dus geen mail schrijven. De reden hiervan is dat het door familieleden van de overleden persoon zeer gewaardeerd wordt om op een later moment briefjes en kaarten nog eens na te lezen.

Gaat u naar een uitvaart toe, kies dan voor een nette outfit. Een zonnebril en hoed mogen, mits ingetogen. Binnen zetten we deze af. Een jeans met colbertje mag tegenwoordig ook. Vermijd kleding met opvallende prints en kleuren. Ook opvallende sieraden en slippers zijn een no go.

Staat er een dresscode op de rouwkaart, kleed u dan zoals gewenst. Het is vreemd wanneer iedereen in het wit komt en u draagt iets met donkere kleuren.

Wilt u kinderen meenemen naar de uitvaart, overleg dit dan met iemand van de familie. Of met de uitvaartverzorger. Te jongen kinderen meenemen, wordt afgeraden.

Wilt u bloemen meenemen? Check vooraf of dat gewenst is. Dit staat of op de rouwkaart of is bekend bij een familielid of uitvaartverzorger.

Sterkte!