Duurzamere uitvaart in opkomst

In de uitvaartbranche wordt ook steeds meer nagedacht over duurzaamheid. Zo wordt er binnenkort al gestart met het elektrisch en klimaatneutraal cremeren. Gasgestookt cremeren is over een tijdje ‘not done’. In het buitenland is elektrisch cremeren al vrij gebruikelijk.

Een normale crematie kost ongeveer 60 kub gas, wat neerkomt op 140 keer kort douchen. Vanaf 2030 is het de planning dat alle crematies elektrisch zullen geschieden. Ook het resormeren valt onder de duurzame opties. Bij resormeren (noemt men ook biocremeren) gaat het lichaam in een wollen omhulsel in een speciale machine. Daarna wordt het ontbonden en opgelost met behulp van een speciale vloeistof. Tot slot is er slechts nog een hoopje wit poeder over, wat u kunt vergelijken met asresten van een crematie.

Voor de kist zijn er tegenwoordig alternatieven zoals een kartonnen doos, een wikkeldoek of een uitvaartkist gemaakt van organisch materiaal. Rouwkaarten worden digitaal verstuurd en zijn zelfs al als ingesproken bericht op Whatsapp geleverd, tsja… sommige zaken zijn wél erg modern. Het is ook maar net waar u zich in kunt vinden uiteraard.

En zo zullen er nog veel ontwikkelingen volgen waarvan wij u uiteraard op de hoogte stellen.