Checklist wat te doen bij thuis overlijden

Checklist wat te doen bij thuis overlijden

Wanneer iemand thuis is komen te overlijden, zijn er verschillende stappen die genomen moeten worden. Een en ander zal moeten worden geregeld en we kunnen ons voorstellen dat het u kan duizelen wanneer u in een dergelijke situatie verkeert. Daarom bij deze een overzicht van wat er na een overlijden thuis dient te gebeuren:

Bel de huisarts of 112: als het overlijden onverwachts is gekomen, bel dan onmiddellijk het noodnummer (112) om medische hulp in te schakelen. Als de persoon al in hospicezorg was of als het overlijden verwacht werd, neem dan contact op met de huisarts of de zorgverlener die betrokken is bij de zorg van de overledene.

Contacteer naaste familie en vrienden: laat naaste familieleden en vrienden weten wat er is gebeurd, zodat ze op de hoogte zijn van de situatie en kunnen helpen bij het nemen van de nodige stappen.

Overlijdensverklaring: een arts moet een officiële overlijdensverklaring invullen. Dit is een document waarin de doodsoorzaak wordt vastgesteld. Dit document is nodig voor de aangifte van overlijden bij de gemeente.

Contacteer de uitvaartondernemer: neem contact op met een uitvaartondernemer om de begrafenis of crematie te regelen. Zij kunnen je begeleiden bij het hele proces, inclusief het regelen van de kist, de ceremonie, en het vervoer van het lichaam.

Aangifte van overlijden: doe aangifte van overlijden bij de gemeente waar de persoon is overleden. Dit moet binnen enkele dagen gebeuren. Je hebt de overlijdensverklaring nodig, samen met de identiteitspapieren van de overledene.

Organiseer de begrafenis of crematie: samen met de uitvaartondernemer organiseer je de begrafenis of crematie. Dit omvat het kiezen van een geschikte locatie, het plannen van de ceremonie en het informeren van familie en vrienden.

Belangrijke zaken regelen: informeer de bank, verzekeraars, werkgever (indien van toepassing) en andere instanties over het overlijden. Hierdoor kunnen zij de nodige stappen ondernemen met betrekking tot financiën, verzekeringen en pensioenen. Zeg abonnementen op, annuleer afspraken en maak een lijst van zaken die afgehandeld dienen te worden.

Het testament: Als er een testament is, moet dit worden geopend en uitgevoerd volgens de wensen van de overledene. Dit kan mogelijk juridische stappen vereisen.

Tot slot:

Het is belangrijk om te onthouden dat je niet alleen hoeft om te gaan met het overlijden van een geliefde. Het inschakelen van een uitvaartondernemer en het raadplegen van vrienden, familie en professionele hulp kan enorm helpen bij het doorlopen van dit emotionele en zware proces.