Avond crematies zijn intiemer

Crematies komen anno 2019 niet alleen overdag, maar ook in de avonduren voor. Het is overigens niet zo dat iedereen ineens voor een crematie in het donker kiest, maar de vraag neemt toe.

Een crematie in de avonduren wordt als bijzonder en zéér intiem ervaren. Overal is het rustiger en de sfeer is mystieker dankzij kaarslicht en fakkels. Voor een avond crematie zijn geen speciale aanvragen nodig. Indien een crematorium ermee instemt, is het prima.

Veel crematoria staan bovendien open voor een uitvaart buiten kantooruren. Zo’n wens dient natuurlijk wel vooraf besproken te worden. Maar wanneer het bij het ene crematorium niet kan, wil dat niet zeggen dat het elders onmogelijk is.

Een avondcrematie wordt vaak als prettig ervaren, omdat het in onze gehaaste maatschappij voor velen gemakkelijker is om ’s avonds naar een uitvaart te gaan. Een ander voordeel is, is dat het verkeer ’s avonds rustiger is. Minder files, minder stress. Na de plechtigheid is er bovendien meer tijd om ontspannen na te praten met een drankje en een hapje.

Het houden van avondcrematies past écht in de moderne tijd waarin we leven. Uitvaarten worden steeds persoonlijker. Een mooie ontwikkeling, want afscheid nemen van een dierbare is al verdrietig genoeg. Wanneer we dit op een rustig een respectvolle manier kunnen doen, maakt het een dergelijke situatie niet makkelijker, maar wel minder moeilijk.